Spastische darm (PDS, Prikkelbare Darm Syndroom)

Share:

1. Wat is een Spastische Darm (PDS)? Wordt PDS de baas. Maak nu een afspraak bij de mesoloog. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook bekend als een spastische darm, is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel. PDS wordt gekenmerkt door abnormale darmbewegingen en gevoeligheid, wat leidt tot verschillende symptomen. Het is belangrijk op te merken …

1. Wat is een Spastische Darm (PDS)?

Wordt PDS de baas. Maak nu een afspraak bij de mesoloog. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook bekend als een spastische darm, is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel. PDS wordt gekenmerkt door abnormale darmbewegingen en gevoeligheid, wat leidt tot verschillende symptomen. Het is belangrijk op te merken dat PDS een chronische aandoening is en dat de exacte oorzaak ervan nog niet volledig begrepen wordt.

2. Hoe krijg je PDS?

De exacte oorzaak van PDS is niet bekend, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan en de verergering van de aandoening. Mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn onder andere:

 • Genetische aanleg: PDS kan in sommige families voorkomen, wat suggereert dat er een genetische component kan zijn.
 • Abnormale darmbewegingen: Mensen met PDS hebben vaak abnormale samentrekkingen van de darmspieren, wat kan leiden tot krampen en pijn.
 • Voedselgevoeligheden: Sommige mensen met PDS ervaren verergering van symptomen na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, kool, cafeïne of kunstmatige zoetstoffen.
 • Stress en psychologische factoren: Stress, angst en depressie kunnen PDS-symptomen verergeren.
 • Veranderingen in darmbacteriën: Onevenwichtigheden in de darmflora kunnen van invloed zijn op de symptomen van PDS.

3. Symptomen van een Spastische Darm (PDS)

PDS kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waarvan sommige zich periodiek voordoen en variëren in intensiteit. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Buikpijn en krampen: Vaak in de onderbuik, variërend in intensiteit.
 • Wisselende stoelgangpatronen: Afwisseling tussen diarree en obstipatie. Ook een diversiteit in frequentie is gerelateerd aan PDS.
 • Opgeblazen gevoel: Een gevoel van opgeblazenheid en een opgezette buik.
 • Winderigheid: Toegenomen gasproductie en winderigheid.
 • Veranderingen in ontlasting: Veranderingen in consistentie en uiterlijk van de ontlasting.
 • Pijnverlichting na ontlasting: Sommige mensen ervaren verlichting van buikpijn na een stoelgang.

Het is belangrijk op te merken dat PDS een complexe aandoening is en dat de benadering van mesologie slechts een van de vele mogelijke benaderingen is voor de behandeling ervan. Wilt u weten wat een mesoloog voor u kan betekenen? Neem dan contact op met www.praktijkalbertinemulder.nl

Meer om te vragen over spastische darm syndroom:

1. Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

 • PDS, ook wel spastische darm genoemd, is een veelvoorkomende aandoening van het spijsverteringsstelsel die leidt tot buikpijn, krampen en veranderingen in de stoelgang.

2. Wat zijn de symptomen van PDS?

 • Symptomen van PDS omvatten buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie en wisselende stoelgangpatronen.

3. Wat veroorzaakt PDS?

 • De exacte oorzaak van PDS is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met gevoelige darmen en psychologische factoren zoals stress.

4. Hoe wordt PDS gediagnosticeerd?

 • De diagnose van PDS is gebaseerd op symptomen en uitsluiting van andere aandoeningen. Artsen kunnen aanvullende tests uitvoeren om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

5. Is PDS erfelijk?

 • PDS kan voorkomen bij families, maar het is niet strikt erfelijk. Genetische factoren kunnen een rol spelen in de gevoeligheid voor PDS.

6. Wat zijn de behandelingsopties voor PDS?

 • Behandelingsopties omvatten dieetveranderingen, stressmanagement, medicatie en gedrags- en voedingsadvies van een arts.

7. Welk dieet is geschikt voor PDS-patiënten?

 • Het FODMAP-dieet is vaak effectief bij het verminderen van symptomen. Dit dieet beperkt bepaalde koolhydraten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

8. Kunnen probiotica helpen bij PDS?

 • Sommige probiotica kunnen PDS-symptomen verminderen door de darmflora in balans te brengen. Raadpleeg een arts voor advies.

9. Wat zijn de triggers voor PDS-symptomen?

 • Triggers kunnen variëren, maar omvatten vaak bepaalde voedingsmiddelen, stress, hormonale veranderingen en medicatie.

10. Is PDS levenslang?

 • PDS is meestal een chronische aandoening, maar symptomen kunnen met de tijd verbeteren of verslechteren.

11. Heeft PDS invloed op de mentale gezondheid?

 • Ja, PDS kan angst en depressie veroorzaken vanwege de chronische aard van de aandoening en de impact op de kwaliteit van leven.

12. Kunnen lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken PDS-symptomen verminderen?

 • Ja, regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen zoals yoga kunnen helpen bij het beheersen van PDS-symptomen.

13. Is PDS gerelateerd aan andere aandoeningen?

 • PDS kan overlappen met andere spijsverteringsaandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom met diarree (IBS-D) en het prikkelbare darmsyndroom met obstipatie (IBS-C).

14. Kunnen medicijnen PDS-symptomen verlichten?

 • Ja, medicijnen zoals antispasmodica, laxeermiddelen en antidepressiva kunnen worden voorgeschreven om symptomen te beheersen.

15. Zijn er PDS-voedingssupplementen?

 • Sommige mensen nemen pepermuntolie, psylliumvezels of andere supplementen om PDS-symptomen te verlichten, maar overleg altijd met een arts voordat u supplementen gebruikt.

16. Hoe beïnvloedt PDS de spijsvertering?

 • PDS verstoort de normale beweging van de darmen en kan leiden tot krampen, diarree of obstipatie.

17. Wat zijn de levensstijlaanpassingen voor PDS-patiënten?

 • Levensstijlaanpassingen omvatten het vermijden van triggerende voedingsmiddelen, stressvermindering en voldoende rust.

18. Kunnen kinderen PDS krijgen?

 • Ja, PDS kan op elke leeftijd voorkomen, ook bij kinderen.

19. Is er een remedie voor PDS?

 • Er is geen definitieve remedie voor PDS, maar symptomen kunnen worden beheerst met de juiste behandeling.

20. Waar kan ik meer informatie vinden over PDS?

 • U kunt meer informatie vinden bij uw arts, op medische websites en bij patiëntenverenigingen voor spijsverteringsaandoeningen.
Albertine Mulder

Albertine Mulder

Related Posts

Maagzuur, maagsap

Wat is maagzuur? Maagzuur, ook wel bekend als maagsap, is een zure vloeistof die in de maag wordt geproduceerd. Het bestaat voornamelijk uit zoutzuur (waterstofchloride), dat een cruciale rol speelt bij het verteren van voedsel, met name eiwitten. Naast zoutzuur bevat maagzuur ook enzymen en slijm, die helpen bij het afbreken van voedsel en het …

16 mei 2024
lactose-vrij-intolerantie

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose.

23 januari 2024

Deze blog biedt een inzicht in het belang van anamnese in de medische en paramedische wereld, evenals de rol ervan in de praktijk van een mesoloog. Het proces van anamnese is van onschatbare waarde bij het bieden van optimale zorg en behandeling aan patiënten, omdat het een holistisch begrip van hun gezondheidstoestand mogelijk maakt.

5 december 2023
EFD Electro Fysiologische Diagnostiek

Een Diepgaande Blik op een Innovatieve Benadering van Gezondheidsanalyse Electro Fysiologische Diagnostiek, afgekort als EFD, is een krachtige en geavanceerde techniek die wordt gebruikt voor het beoordelen van de fysiologische toestand van het menselijk lichaam. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat EFD is, de geschiedenis ervan, hoe het werkt, het gebruik ervan, …

11 oktober 2023
mesoloog aan het werk met EFD

Mesologie is een opkomende benadering van gezondheidszorg die de principes van verschillende medische disciplines combineert om het welzijn van individuen te bevorderen. Met de groeiende interesse in holistische geneeskunde en een toenemend bewustzijn van de invloed van levensstijl op onze gezondheid, wint mesologie aan populariteit. Maar wat houdt het precies in en hoe kan het …

3 oktober 2023

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *